HTML

swikileaks

Volt Nők Lapjás újságíró romantikus hevületében Svájcba emigrál. Vajon fekete mosogatóként végzi?

Tegnap történelmi napot ültünk, bár nem volt olyan hangos a visszhangja, mint ahogy gondoltam. 2011. május elsejétől ugyanis Németország, Ausztria, és – bár ezt a magyarországi hírekből meglepő módon gyakran elfelejtik – Svájc is megnyitotta kapuit a magyar munkavállalók előtt.

Trenkwalder Személyzeti Szolgáltató Kft. ennek örömére meg is kérdezett 1500 munkakeresőt, ki és mennyiért lenne hajlandó lelépni Magyarországról.

Az eredmény zanzásítva:
-     
A válaszadók 42 százaléka szeretne jelentkezni a munkaerőpiacukat megnyitó országok egyikébe: a többség Ausztriát választaná, a második legkedvesebb célpont holtversenyben Németország és Liechtenstein.
-       - Az átlagosan elvárt fizetés 1000-1500 euró között szóródik. A megkérdezettek 60 százaléka magasabb hazai jövedelem esetén nem keresne külföldön munkát, 20 százalék pedig akkor is maradna, ha ugyan alacsonyabb fizetés mellett, de legalább a szakmájában tudna elhelyezkedni.
 
Mivel jómagam is friss kivándorló vagyok, ráadásul 2011. április 21-én átutalták az első svájci fizetésem, arra gondoltam, ideje leírnom, mennyi az annyi, ki-mire számíthat, ha úgy dönt, hogy elsőkézből szeretné élvezni a helvét hétköznapok diszkrét báját.
 

Szóval, a jelenlegi állásom:
-       
UPC telefonos ügyfélszolgálatos (az állás kb. ugyanott van az itteni munkaerőpiaci ranglétrán, mint otthon)
-       
- 80%-os munkakör, magyarra lefordítva heti négy nap meló. Egy nap 7 óra 50 perc nettó munkát, 30 perc ebédszünetet, és 4x10 perc pihenőt tartalmaz. Ezt komolyan is gondolják, nem lehet elsumákolni a dolgokat.
-       fizetés: Bruttó 3000 frank, amiből kb. 20% adó jön le (10% azonnal, a maradék 10%-ot meg szeptemberben kell kifizetni). Marad nettó 2400 frank, azaz valamivel több, mint 1800 euró havonta.
 
Na de persze a legnagyobb kérdés, hogy ez mi mindenre elég? Mit lehet ennyi pénzzel idekint kezdeni? Íme a fix költségeim, hogy képben legyetek:
 
-       - Lakásbérlet: 1450 frank, de mivel ketten lakunk benne, 725 frankkal számolok
-       - Garázs: 150 frank, de mivel kettőnké az autó, 75 frankkal számolok
-       - Élelmiszer, háztartás: átlag 300 frank/fő
-       - Mobilszámla (okostelefon, 1 Gigabyte internetes adatforgalommal): 85 frank
-       - Kötelező betegbiztosítás + nem kötelező kiegészítő betegbiztosítás: 300 +30 frank
-       - Digitális TV + szélessávú internet + vonalas telefon: 80 frank, de mivel ketten vagyunk, 40 frankkal számolok
-       - Havi ZVV (egyenlő zürichi BKV) bérlet + Vonatbérlet (ingázom a munkahelyemre): 150 frank
 
Egyszeri nagyobb költségek:
- Halbtax (egy kártya, aminek megvásárlásával a felére csökkented a tömegközlekedési költségeidet): 150 frank
- Fitness (éves bérlet): 700 frank, amiből a felét visszatéríti neked a „nem kötelező kiegészítő betegbiztosítás”
- Autóbiztosítás: kb. 1000 frank / év
 
A fentiekből látjátok, hogy – ha nem számoljuk az évente egyszer esedékes nagyobb költségeket – akkor egy párkapcsolatban/házasságban élő, gyermek nélküli ember fix költségei 1800 frank körül mozognak.
 
…és hogy mik azok a kiadások, amit a fix költségek nem tartalmaznak? Mozi, színház, kulturális programok, benzin, étterem, bár stb. Ezeket mind a megmaradt pénzből kell fizetni, bár azt meg ugyebár nem feltétlenül akarjuk elkölteni.
 
 
 
Mindent egybevetve: jelenleg Svájcban kisebb lábon élünk Sonjával, mint otthon éltünk, de ettől még egy szolid, alsó középosztályi szintet biztosítani tudunk magunknak: van egy kétszobás lakásunk nagyjából a belvárosban, van egy használt autónk garázshellyel, internet, tv, okostelefon, és évente egyszer-kétszer el tudunk menni nyaralni. Mindezt úgy, hogy Sonja átlagfizetést kap, az én keresetem meg egyelőre az átlag alatt van mintegy 30-40 százalékkal.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://swikileaks.blog.hu/api/trackback/id/tr562871113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása