HTML

swikileaks

Volt Nők Lapjás újságíró romantikus hevületében Svájcba emigrál. Vajon fekete mosogatóként végzi?

Szemétkidobási szempontból a tegnapi különleges nap volt: végre megszabadultunk a költözéskor felhalmozott kartondobozoktól (ideát ezt havonta csak egyszer lehet megtenni), illetve az előző lakó visszamaradt karácsonyfájától.
 
Mint Sonja elmesélte, nem a lakó volt a paraszt, amikor ránk hagyta a fenyőt. Zürichben nem lehet a karácsonyfákat csak úgy kihajítani a szemetesbe/utcára, hanem ki van jelölve egy nap (január 6.), amikor is a helyi szemétszállító vállalat agilis és professzionális munkatársai elviszik. Ha ezt a napot elmulasztod, akkor ott rohad a luc a lakásodban egy évig. Senki se követi el ezt a hibát kétszer, elhihetitek.
 
Fotón ábrázolom, miként segítik házunk lakói (minket beleértve) a szemétszállító urak és hölgyek munkáját.
 
 
 


 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Zöldkártyavadász avagy üdvözlünk a kerületben
 
A letelepedés jegyében ma délelőtt bementünk a helyi önkormányzathoz bejelenteni, hogy megérkeztünk, ezentúl itt fogunk élni a hetedik kerületben. Természetesen, mint azt sejtitek, új otthonunk nem sokban hasonlít az otthoni hetedik kerületre.
 
A bejelentkezést egy hatvanas néni végezte, aki bruttó negyven percen keresztül tartott kiselőadást arról, mekkora hibát követett el Sonja, amikor ahelyett, hogy személyesen ment volna be a budapesti svájci nagykövetségre valami papírért, elfogadta, hogy majd a konzul postán átküldi Svájcba. Merthogy a papír még nem érkezett meg, ezért a néni még nem tud kiállítani egy másik papírt, ami majd a harmadik papírral együtt elég lesz a negyedik papír lepecsételéséhez. Vagy valami ilyesmi. Hogy őszinte legyek, én már a második papírnál totál lemaradtam, és csak arra koncentráltam, hogy okosan nézzek.
 
Persze igazából mindegy volt, hogyan nézek. A néni, miután bejelentettük, hogy hamarosan összeházasodunk, csípőből elkönyvelt zöldkártyavadásznak. Olyan lenézően és becsmérlően nézett rám, hogy majdnem elnézést kértem tőle amiatt, hogy Sonjával egymásba gabalyodtunk. Azt hiszem, az effajta előítéletekhez hozzá kell majd szoknom.
 
Össze fogunk házasodni
 
Az önkormányzat után utunk a városházára vezetett, ahol leadtuk az esküvői okmányokat és megkaptuk a végleges időpontot – január 29.
 
Az adminisztráció itt is kb. fél órát tartott: kérdőívek, nyilatkozatok végtelen sora, köztük olyan gyöngyszemekkel, mint:
 
Örökbe fogadták önt a szülei?
a., Igen
b., Nem
c., Nem tudom
 
Egy ideig gondolkoztam, hogy a „nem” helyett a „nem tudom”-ot jelölöm be (szüleim sosem bizonyították DNS vizsgálattal azon állításukat, hogy ők nemzettek), de végül úgy döntöttem, nincs szükségünk újabb feladatokra.
 
MIGROS
 
Hazatérve ebéd, majd vásárlás. Két menő szupermarket lánc van Svájcban, a Migros és a Coop, a háziasszonyok közül az egyik típus ide húz, a másik oda, valahogy úgy kell elképzelni, mint a Fradi-Újpest ellentétet, csak itt nem verik össze egymást néhány raclette sütővel. Sonja Migros-párti, úgyhogy úgy döntöttem, én is az leszek. Legyen otthon béke.
 
INTERMEZZO
 
Hetven felé közelítő, de magát legfeljebb hatvanötnek valló szofisztikált néni, kezében egy vekni kenyérrel odafordul a mellettem álló árufeltöltő kisasszonyhoz:
-        
-  Asszonyom, rendkívül röstellem, de panaszt kell tennem.
-        -  Miről lenne szó, asszonyom?
-        -  Ennek a vekni kenyérnek rá van írva a zacskójára, hogy 400 gr. Az előbb rátettem a mérlegre, és képzelje, a súlya nem érte el a négyszáz grammot!
 
Árufeltöltő kisasszony pókerarccal elnézést kér, és javasolja, hogy cserélje ki az árut egy másikra, amely bizonyára eléri majd a 400 grammot. Néni elégedetten méricskéli az új vekni kenyeret.
 
- Látod, ezek a tipikus svájciak elég idegesítőek tudnak lenni néha – súgja oda nekem Sonja. Nem is sejti, milyen rémületet indít el bennem a megjegyzése. Te jó ég - hűlök el - ez itt TIPIKUS???
 
INTERMEZZO VÉGE
 
Migros után átugrottunk a postára, hogy végre felvegyük a drótnélküli internetet biztosító kütyünket (router). Otthon ismételten bebizonyítottam, hogy csak majdnem vagyok teljesen hülye a technikához, hisz sikeresen be is üzemeltem a kütyüt. Magyarul mostantól hardcore online vagyok. És ez jó.
 
Update: Sonja az előbb elolvastsa a bejegyzést, majd kijelentette, hogy nem is volt szó négy papírról az önkormányzatban, ne keltsem rossz hírét a rendszernek. Ennyit az írói szabadságról... :-D 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://swikileaks.blog.hu/api/trackback/id/tr332568156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nagylexi 2011.01.08. 12:05:45

Hello brada, remek a blog! Ami a zoldkartyavadasz-nezest illeti, en itt a Francban ilyet nem nagyon tapasztalok, ugyhogy lehet, hogy Svajcban sem lesz ez azert altalanos... Kerdezd majd meg Sonja sogorat errol!

gaborleaks 2011.01.12. 15:13:01

@nagylexi: Majd kiderül... mondjuk Abi többször panaszkodott már, de hát neki olyan fekete a bőre, mint a gárdaegyenruha, szóval nehezebb beilleszkednie. Szerencsére Sonja családja és barátai teljesen jó fejek, és ez a lényeg. :-)

mostmar_kicsit_unom 2011.01.26. 16:12:59

nagyon is tipikus. egy néni egyszer kiborult mellettem a vonaton, mert az közel egy perc késéssel indult el.
süti beállítások módosítása